Till vår trogna läsare Fatima

Detta inlägg är till dig Fathi. Jag kopierade just mailet som jag hade tänkt skicka till Stephi, hon ska skriva ut det till mig. Så här såg arbetet ut. PUSSSS

Arbete i Biologi Psykoser och andra psykiska störningar

(BILD) Namn: Marigona Gashi
Klass/Skola: Rörsjöskolan Zenith 9a
Inlämningsdatum: 17/5 - 10
Lärarens namn: Ovidiu IvanArbete i Biologi Psykoser och andra psykiska störningar

Innehållsförteckning:
1. Vanföreställningar/Hallucinationer
2. Symtom vid psykisk sjukdom
3. Psykoser, Schizofreni, Manodepressivitet mm.
4. Orsaker till psykoser och andra psykiska störningar
5. Påverkan på livet


Inledning: Anledningen till att jag har valt att skriva om just detta är för att jag vill veta mer om detta med psykiska störningar då det intresserar mig väldigt mycket. Jag har också tidigare kunskaper kring detta och det gör det lättare för mig att förstå när jag läser fakta. Jag vill också dela med mig om det jag vet, så att alla andra kan förstå och kanske till och med kunna sätta sig i en psykiskt påverkad människas situation. Det är inget man väljer själv, utan är olika sjukdomar, som tyvärr är väldigt vanligt, i olika grader. Jag personligen har alltid undrat; Varför uppstår detta med sjukdomar i psyket? Vad är det som påverkar detta? Förhoppningsvis får jag mina svar.

Jag hoppas att ni gillar det arbete jag har gjort och att ni tar del av informationen.


Vanföreställningar/Hallucinationer
Har någon vanföreställningar är det ett symtom vid psykisk sjukdom. Det innebär felaktig uppfattning av verkligheten. Den som nu har vanföreställningar, är helt säker på att det personen ser/hör eller känner lukten av är helt korrekt och är väldigt svårt att påverka eller förstå vid flesta fall för oss yttre.

Vanföreställningar/Hallucinationer uppstår när man exempelvis lider av Psykos, Schizofreni, Manodeprission, Demens eller vid andra hjärnskador och depressioner. Vanföreställningar förekommer också vid missbruk av narkotika. Det innebär att den utsatte känner att andra människor kan ''sätta dit'' eller ta bort hans tankar. Han känner sig med andra ord styrd och väldigt ofri i sitt tänkande och kan inte riktigt förstå det som pågår i omvärlden. Den drabbade upplever sig vara omtalad i tv och radio. Han är ofta rädd, känner sig hatad av omgivningen, förföljd och tror alltid att någon vill göra honom illa eller skada någon som han håller kär. Han blir därför väldigt överbeskyddande och bara någon kollar på exempelvis hans son, kan han ta illa upp och reagera på oväntade sätt. Personen är jämnt paranoid. Han stänger ut omvärlden och bygger upp en osynlig mur omkring sig. Den sjuke mår väldigt dåligt och rösterna han hör i huvudet säger att han är ful, tråkig och inte är något värd och följden blir då att personens självförtroende samt självkänsla sänks drastiskt. De lever i en värld som inte finns, något som ingen annan kan förstå om man själv inte är där.


Symtom vid psykisk sjukdom:

Märker du att en person börjar bli konstig, kanske prata med sig själv eller bete sig konstigt på andra sätt som att exempelvis försöka gömma sig, få helt ändrade sömnvanor, klä sig annorlunda eller säga oförståeliga saker, verka paranoid, verka se/höra/lukta/smaka saker som inte finns. Eller bara dra sig undan från anhöriga bör du söka upp en doktor omedelbart!


Psykoser, Schizofreni, Manodepressivitet mm.

Psykoser, som nu är ett samlingsnamn för ett antal sjukdomstillstånd är tyvärr vanligt. Det finns två olika grupper av psykoser, nämligen organisk och funktionell psykos. Skillnaden mellan dessa är att de organiska psykoser beror på något organiskt fel. Som exempelvis hjärntumör, förgiftningar eller infektionssjukdomar. När det gäller den andra gruppen, dvs. funktionell psykos, finns det än ingen exakt förklaring till varför de uppkommer. I den gruppen hör reaktiva psykoser (när en person har reagerat med en psykos i en mycket pressad situation t.ex. en förlossning, en traumatisk händelse eller vid stress) till. Schizofren psykos och Manodepressivitet hör också till.

Lider man av psykos har man störd jaguppfattning. Detta innebär att den drabbade inte vet vart gränserna för kroppen går. En människa som lider av detta, kan bära ytterkläder inomhus bara för att ''hålla ihop'' kroppen. Han känner sig ofta ofräsch även fast han precis har duschat.

Personer med olika slags psykoser har varken ingen eller väldigt liten sjukdomsinsikt, vilket innebär att personen inte har någon blekaste aning om att han är sjuk. Men det kan vara alldeles tvärt om, personen anser istället att världen har blivit sjuk och konstig.

Man har också störd objektreaktion, som innebär en störd förmåga att lita på eller knyta an till andra människor. Personen känner sig förodmjukad och skäms att prata om vad som pågår i hans hjärna.

Ambivalens, som innebär att ha två motstridiga känslor samtidigt uppkommer också. Detta kan orsaka att personen kan ha väldigt svårt att fatta beslut. Han kan då bli sittandes som förlamad med ett glas vatten och kan inte bestämma sig för om han ska dricka vattnet, eller låta det stå.

Stark ångest med stort lidande för att något ska hända, så kallat katastrofångest finns alltid med hos en person som lider av Schizofreni.

En person med psykiska störningar kan vara rastlös och tvångsmässigt upprepa samma antal steg framför ytterdörren oräkneliga gånger per dag, helt i onödan.

Orsaker till psykoser och andra psykiska störningar :

- Enligt det medicinbiologiska synsättet förklaras att dopaminsystemet i hjärtat är stört. Det kan finnas olika typer av hjärnskador som uppstått före och under förlossningen. Psykiska sjukdomar är ärftliga, men inte alltid.


- Det socialpsykologiska synsättet menar att personen blir psykotisk av påverkan av familj, arbetslivet och allt annat omkring.

- Det psykodynamiska synsättet anger att personen har haft störningar i den tidiga barndomen, alltså under de första sex månaderna då personen bara var bebis. Personen fick aldrig ett tillräckligt starkt jag och vid stora psykiska påfrestningar vid exempelvis stress eller jobbiga stunder i livet blir personen därför negativt påverkad i psyket.

- Stress-sårbarhetsmodellen visar ett samspel mellan personens sårbarhet och stress om en person är sårbar och känslig kan stress utlösa psykotiska symtom.


Påverkan på livet

Förutom störd verklighetsuppfattning, låg självkänsla och sänkt självförtroende, påverkar sjukdomen även personens relation till familj, vänner, hans arbetsförmåga och möjligheten till att leva ett normalt socialt liv. Om personens funktionsnivå är sänkt i mindre än sex månader är det inget sjukdomstecken på just Schizofreni, utan bara en tillfällig psykos. Psykoser kan dessvärre uppstå fler än en gång efter en viss tid om man inte har turen på sin sida. Att lära sig om sin sjukdom och bryta denna mur genom att prata med folk omkring sig som förstår en (en psykolog eller en vän) underlättar från att sjukdomen kommer tillbaka igen.


Bilagor; Bilden. http://www.vardguiden.se/images/VG2/Teman/Psykisk_ohälsa/psykotic.gif


Källförteckning: Inger Andersson Höglund, Britt Hedman Ahlström 2000 ''Psykiatri'' 103 63 Stockholm

Kommentarer
Postat av: Fatima

Omg ett inlägg tillägnat mig :$:$:$ älskar dig med :D:D (6)



Detta var fan användbart, jag tror jag är psykoptisk pga det socialpsykologiska synsättet (pinar, du vet, dag ut och dag in)

2010-05-12 @ 23:54:38
URL: http://marsvinflickan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0